Baby kroelen in het ziekenhuis

Er is een nieuw fenomeen in Nederland; babykroelen. Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam laat vrijwilligers graag knuffelen met baby's die in het ziekenhuis liggen. Sinds december 2018 heeft het ziekenhuis een groepje mensen klaar staan om hulpbehoevende baby's te helpen.

Fysiek contact belangrijk voor zieke baby's

Het lukt sommige ouders helaas niet om veel bij hun baby in het ziekenhuis te zijn, door werk, of omdat ze de zorg niet aankunnen. Terwijl fysiek contact juist heel belangrijk is; baby's herstellen daarmee veel sneller. Sommige baby's hebben veel last van stress en fysieke aanraking helpt kindjes beter te ontspannen. Vrijwilligers kunnen een dagdeel worden ingezet. Als het nodig is, kunnen ze ook de baby voeden of verschonen. Een ander voordeel is dat het verplegend personeel wordt ontlast.

Baby Buddies en Cuddle Grannies

In Amerika bestaat dit fenomeen al langer. Daar heb je Baby Buddies en Cuddle Grannies: dat zijn opa's en oma's die op de intensieve care afdeling lopen om baby's vast te houden en te knuffelen.

Misschien denk je, is dat wel helemaal ok? Vreemde mensen die aan andermans baby zitten. Maar het ziekenhuis geeft aan dat er een volledige screening is geweest en dat vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag moeten kunnen overhandigen. De betrokken vrijwilligers krijgen allemaal een training. Ook wordt ouders gevraagd of ze dit willen, ze moeten er zelf duidelijk toestemming voor geven dat hun baby wordt geknuffeld.

 

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Een gedachte over “Baby kroelen in het ziekenhuis


Will op schreef:

Ik zet er zo mijn vraagtekens bij.
Dat anderen aan mijn baby zitten, daar zou ik mij niet zo prettig bij voelen.
Als mijn baby in het ziekenhuis zou liggen , dan vraag ik de echte opa’s en oma’s wel om er af en toe heen te gaan. Of andere familie.
Zelf zou ik er zo veel mogelijk proberen te zijn.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *