Aankooptips Autostoeltjes

Sinds 2006 is een autostoeltje verplicht gesteld voor alle kinderen onder de 1.35 meter. De enige manier waarop je een baby veilig in de auto kunt vervoeren is in een autostoeltje. Als een kind in een autostoeltje wordt vervoerd heeft het 30% minder kans op ernstig letsel en zelfs 50% minder kans op dodelijk letsel dan als het los in de auto zit. Daar mag je best even bij stil staan.

Een autostoeltje moet voldoen aan alle veiligheidsnormen en een keuringslabel of –sticker hebben met de tekst ECE 44/03 of 44/04. Bij autostoeltjes gaat het niet om leeftijd, maar om gewicht en grootte. Autostoeltjes zijn verkrijgbaar in verschillende gewichtsgroepen, zie het schema hieronder. Voor de allerkleinsten is er groep 0 en 0+. In deze autostoeltjes wordt je baby op de meest veilige manier vervoerd: tegen de rijrichting in. Zo is het nog niet ontwikkelde nekje van je baby tegen eventuele schokken beter beschermd. Als het hoofdje van je kind de bovenkant van de rugleuning van het zitje bereikt, is het tijd voor een ander zitje.

Autostoeltjes met Isofix

Het bevestigen van een autostoeltje kan nog een hele toer zijn en ieder stoeltje heeft zo zijn manieren van bevestigen. Probeer voor de aankoop even uit hoe het installeren in jouw auto gaat. Traditionele autostoeltjes worden bevestigd met een driepuntsgordel van de auto. Een andere methode, die steeds meer terrein wint is de Isofix bevestiging. Dan wordt de autostoeltje in speciale bevestigingpunten die zich in de auto tussen zitting en rugleuning bevinden, met de carrosserie verankerd. Testen wijzen uit dat deze bevestigingsmethode nog veiliger is. De nieuwste generatie autostoeltjes worden geplaatst op een ‘base’ die aan de Isofix verankeringspunten in de auto zijn bevestigd. Een poot onder de base zorgt ervoor dat het stoeltje niet te ver in de zitting gedrukt wordt tijdens een botsing. De nieuwste autostoeltjes geven met licht- en geluidssignalen aan of je een stoeltje juist geïnstalleerd hebt. Zo kun je geen fout maken met de installatie, dus nog veiliger!

Nieuwe i-Size norm: langer achterwaarts vervoeren

De huidige veiligheidsnorm ECE R 44-04 is al een lange tijd van kracht, op dit moment wordt er op Europees niveau een nieuwe norm ontwikkeld, I-size genaamd, voor het gebruik van autostoeltjes. De nieuwe i-Size norm stelt het verplicht om kinderen achterwaarts in een Isofix stoeltje te vervoeren tot 15 maanden oud. i-Size, zoals de naam verraad, gaat uit van de lengte van het kind voor het kiezen van het juiste autostoeltje in plaats van het gewicht zoals nu het geval is. De  i-Size-norm garandeert een betere bescherming bij hogere krachten in het geval van zijdelingse en voorwaartse aanrijdingen plus een betere bescherming van hoofd en nek.

BabyStuf’s aankooptips:

  • Check of het autostoeltje een keuringssticker heeft met de tekst ECE 44/03 of 44/04.
  • Koop een autostoeltje dat past bij het gewicht van je kindje (zie schema).
  • Probeer het stoeltje uit in je eigen auto voordat je het koopt, zijn de gordels lang genoeg, kan het zowel voor- als achterin worden geplaatst? Het gaat erom dat je een autostoeltje zo stevig mogelijk kunt bevestigen.
  • Vraag of de bekleding afneembaar en wasbaar is.
  • Koop in het begin liever een 0+ stoeltje omdat je kind hier langer in achterste voren kan worden vervoerd dan een groep 0 stoeltje.
  • Bij een autostoeltje groep 1 of 2: zijn er extra voorzieningen zoals een verkleiner, slaapstand en is de rugleuning gemakkelijk verstelbaar?

Tweedehands autostoeltje

Wees voorzichtig met een kopen van een tweedehands autostoeltje. Ieder autostoeltje heeft een geschiedenis, je weet nooit hoe het is gebruikt en of het bij een ongeval betrokken is geweest. Ook ontbreekt vaak een gebruiksaanwijzing. Een autostoeltje ouder dan 6 jaar is sowieso af te raden.

Onjuist installeren van autostoeltjes

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 70% van de ouders een autostoeltje verkeerd installeert! Bijvoorbeeld door het niet goed bevestigen in de auto of in de verkeerde rijrichting te plaatsen. Vraag daarom altijd om een demonstratie in de winkel, lees de gebruiksaanwijzing goed en oefen met het installeren in je eigen auto. Nog een aandachtspunt: autostoeltjes mogen nooit op de passagiersplaats met een Airbag. Zet deze uit als je deze plek toch gebruikt.

Autostoeltje is geen slaapplek

Hoe veilig een autostoeltje ook mag zijn, het is ongeschikt voor extreem lange autoritten en lange wandelingen op de kinderwagen. Gebruik je autozitje ook niet als slaapplek. Je baby zit dan te lang in eenzelfde houding en kan amper bewegen. Recent onderzoek toont zelfs aan dat de ademhaling in het gedrang kan komen. Denk na voordat je een wat langere autorit met een jonge baby gaat maken: is deze autorit echt nodig? Geadviseerd wordt om je baby maximaal twee uur per dag in een autostoeltje te vervoeren. Wij van BabyStuf vinden dat je daar ook de tijd onder moet rekenen dat je baby vastzit in een stoeltje thuis.

Dit zijn de regels in Nederland en alle Europese lidstaten

Leeftijd                                          Autogordel aanwezig                  Autogordel niet aanwezig

Jonger dan 3 jaar Kinderzitje verplicht maar verboden als er een front-airbag zit Een kind mag niet in deze auto worden vervoerd
Drie jaar tot 1.35 meter Kinderzitje verplicht Kind moet op de achterbank worden vervoerd
Kinderen langer dan 1.35 meter en volwassenen Gebruik autogordel verplicht, zittingverhoger aan te raden Er hoeft geen autogordel gedragen te worden

 

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *