Aangepast ouderschap - Kyra Muijtjens

kyra Muijtjens aangepast moederschap

Ik ben Kyra, 32 jaar, sinds (bijna) 2 jaar moeder van zoontje Xenn en…door de spierziekte Ataxie von Friedreich rolstoelgebonden. Mij is gevraagd jullie af en toe eens iets te vertellen over het moederschap mét een beperking…want zo vanzelfsprekend als bij andere moeders gaat dit allemaal niet. Maar bijzonder, leuk, spannend, speciaal en waardevol is het wel! En al deze mooie…maar soms ook moeilijke momenten wil ik graag met jullie delen!

Een moeder met twee wielen

Vorige keer vertelde ik over mijn eerste week thuis. Omdat onze kraamhulp zo fantastisch was, leek het moederschap allemaal ‘appeltje, eitje’. Maar hier kwam ik toch van terug toen de kraamhulp haar week erop had zitten. Mijn man had zich de week ná de kraamweek verlof genomen…ff tijd om te wennen aan een leven met ons drietjes. Tijdens de zwangerschap waren we al druk geweest in ons te verdiepen in ‘aangepast ouderschap’. Dit klinkt natuurlijk een beetje vreemd, maar we moesten toch spullen kopen die handig waren voor een moeder met twee wielen!

Handige man en schoonvader

Gelukkig heb ik een super handige man en schoonvader en zij maakten mij een (zelfbedachte) aangepaste box en bedje. Dit hield in dat we een standaard bedje en box kochten en zij er een soort tafel onder maakte…zo stonden beiden meubels hoger van de grond en kon ik er onderin rollen! (Uiteraard hadden ze een deel open gezaagd zodat dit ‘als deurtje’ fungeerde.)

Tips van een vriendin

Ook ging ik een dag naar een vriendin die ook in een rolstoel zit en moeder was geworden, om hier ‘kennis’ op te doen en tips te horen. Zo kreeg ik de tip van een draagzak. Super fijn! Met ons drieën wandelen zou namelijk niet zo simpel zijn met én een rolstoel én een kinderwagen. Met de draagzak kon Xenn gewoon op mijn schoot. We hadden trouwens wel een kinderwagen aangeschaft…ik bedoel: het hoort er toch een beetje bij hé… Maar in de praktijk hebben we hem dus maar heel weinig gebruikt. De oma’s af en toe…of als ik me zelf duwde gebruikte mijn man hem….maar het was fijner om met wat minder wielen op pad te zijn!

Verder kreeg ik de tip van die vriendin over de kinderstoel, ook iets om over na te denken: een rolstoeler moet wel goed eronder in kunnen / er dichtbij kunnen voor de hapjes. De kinderstoel moet dus wel een ‘open’ onderkant hebben. Uitleg in deze is erg moeilijk, maar wil je foto’s of adviezen: be my guest!

Opnieuw gehandicapt

Ik merkte dat ik in de loop van het moederschap steeds handiger in ‘oplossingen’ werd. Want ik zeg je: je kunt het allemaal wel heel mooi bedenken, aanpassinkje hier aanpassinkje daar, maar in de praktijk komt er wel wat meer bij kijken. Mijn leventje was ineens zo veranderd…ik voelde mij ineens weer ‘opnieuw gehandicapt’ ofzo. Alles wat ik in de loop der jaren had geaccepteerd aan mijn beperkingen, kwamen nu ineens weer terug: ik moest weer leren om gaan met wat ik niet kon i.p.v. wel. En ook al is het wel kunnen een 75% i.p.v. 100% -wat al super veel is-  toch viel het me ineens weer tegen…Mijn leuke motto leren te willen wat je wél kunt, bleek even niet zo makkelijk.

Van zelfstandige vrouw naar afhankelijke moeder

Mijn leven was veranderd van 32-uur werkende zorg coördinator van verslaafde probleemjongeren naar full-time moeder. Van energievolle, zelfstandige en ‘kunnen doen waar je zin in hebt’ -vrouw, naar vermoeide, afhankelijke, ‘met constant hulp om je heen’-moeder. Weet je, al die hulp maakte mij natuurlijk een rijk mens…maar een stukje zelfstandigheid werd ingeleverd. Ik had van de morgen tot de avond hulp om me heen. Van mijn pgb-hulpen, tot moeder, tot schoonmoeder…

Ik kon niet zonder deze hulp…kon Xenn niet alleen optillen, verschonen, in badje doen, aanleggen of eten geven.

Moeder worden is uniek, begrijp me niet verkeerd, ik heb er totaal geen spijt van. Maar even lekker met moeder en zoon alleen zijn, zat er niet in. En ook hem ‘even snel meenemen voor een boodschap of iets dergelijks’ behoorde niet in mijn woordenboek.

Hoe verder? Volgende keer!

Lees de andere blogs van Kyra >>

Kyra Muijtjens aangepast ouderschap

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *