Aandacht maakt alles mooier - Ilse Davids SWKGroep

ilse swkgroep

Onlangs verscheen er in het nieuws een bericht van de kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Zij gaf aan een onderzoek te hebben uitgevoerd onder kinderen met de belangrijkste vraag ‘wat vind jij echt belangrijk?’ En wat blijkt? Niet de speelruimte, het allernieuwste speelmateriaal of de gaafste activiteiten staan bovenaan het verlanglijstje van kinderen. Nee… kinderen willen graag aandacht van de mensen om hen heen. Van hun ouders, van vrienden en familie. Maar ook van pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en andere professionals.

Drukke agenda's

Terwijl ik dit las, verbaasde me het eerlijk gezegd niet. In de huidige tijd waarin iedereen vaak bezig is met meerdere dingen tegelijk en drukke agenda’s heeft, kan er minder tijd zijn voor kinderen. Tijd voor een kletspraatje, tijd om even rustig samen te zitten, tijd om te luisteren. Tijd voor echte aandacht. Ik schrok er ook van, want het staat bovenaan hun verlanglijstje .

Waarom is aandacht nu zo belangrijk? Door te luisteren naar kinderen, hen positief te benaderen en te benoemen wat we zien en horen, ervaren kinderen dat ze mogen verwoorden en uitdrukken wat ze voelen, willen en doen. Ze ervaren dat het prettig is als er naar je geluisterd wordt en dat je contact kunt maken. Ze ervaren dat ze gezien worden en dat ze ertoe doen. Dat draagt bij aan hun persoonlijke ontwikkeling en stimuleert hun zelfvertrouwen. Van aandacht leer je dus iets over jezelf, maar ook van en over de ander.

Aandacht verdelen

Hoe doen we dat in de kinderopvang? Kinderopvang is groepsopvang, waarbij van onze professionele pedagogisch medewerkers wordt gevraagd om hun aandacht te verdelen over meerdere kinderen. Dat kan voor een ouder die met twee kinderen thuis al de handen vol heeft onmogelijk lijken, maar er zijn eenvoudige manieren om te zorgen dat iedereen in de groep zich gezien en gehoord voelt. Het is van belang dat pedagogisch medewerkers een groepsgevoel creëren. Rituelen kunnen daarbij helpen, zoals het zingen van een liedje voor het eten of een fijn voorleesmoment voor het slapen. Door te zorgen voor een sfeer van plezier, samenspel en uitdaging. Maar ook door in de groep kinderen te motiveren om elkaar te helpen, hen te laten samenwerken, van elkaar te laten leren. Ondertussen zijn pedagogisch medewerkers betrokken bij de kinderen en laten merken dat ze kinderen zien of horen door te reageren, maar ook door een knipoog, aai over je bol of even oogcontact.

Zo leren kinderen dat het fijn is samen, als je aandacht voor elkaar hebt! Misschien een (verlaat?) voornemen voor 2017 om ons nog meer bewust te zijn van het geven van echte aandacht aan kinderen? Wie weet komt dan volgend jaar uit het onderzoek dat ze toch het allerliefst die nieuwe spelcomputer, fiets of Barbie willen…

Door Ilse Davids, pedagoog bij de SWKGroep

Lees meer over de kinderopvang >>

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Een gedachte over “Aandacht maakt alles mooier - Ilse Davids SWKGroep


Oma Will op schreef:

En zo is het !!!
Aandacht en belangstelling voor het kind dat is het belangrijkste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *