4 tips voor een duurzame start met je baby - Paula Nordhauzen

Duurzaam baby

Het boek 'de Verborgen Impact' van Babette Porcelijn zette me weer eens aan het denken. Wat zijn nou écht duurzame keuzes? Ik las dat vlees eten en het kopen van 'spullen' veruit de grootse impact hebben. Je ziet het niet als je een hamburger eet, maar de productie heeft een gigantische impact op onze aarde. Dat geldt ook voor de productie van spullen die rijkelijk geconsumeerd worden in Nederland. Bedenk maar eens welke spullen een baby allemaal 'nodig' heeft: een autozitje, box, wiegje, kinderwagen, commode...

Tips voor een duurzame start met je baby

Het kopen van nieuwe spullen is dus een nog veel groter probleem dan bijvoorbeeld plastic tasjes. Het aanschaffen van al die handigheidjes doe je natuurlijk niet helemaal alleen, want je kunt wel raden hoe het gaat als je een baby krijgt... Van alle kanten komen cadeaus en o zo nuttige spulletjes je huis in.

Door Paula Nordhauzen - duurzaam moederenMet deze tips kun je een duurzamere start voor je kleintje maken:

1. Kies voor tweedehands

Als je een baby krijgt zou je kunnen vragen of iedereen zo veel mogelijk tweedehands spullen cadeau wil doen. Meestal net zo mooi en de impact op de aarde is direct heel veel minder. Simpelweg omdat er minder nieuwe producten gemaakt hoeven te worden en er dus minder grondstoffen, productie en vervoer nodig zijn.

2. Vraag je kraamvisitie om kraamkost

Wat ik ook een prachtig concept vind is 'kraamkost'. Je vraagt dan aan de kraamvisite om een gezonde warme maaltijd mee te nemen. Ideaal omdat je dan niet hoeft te koken in de weken dat je je handen toch al vol hebt aan je baby. Als de visite een gezonde maaltijd meeneemt knap je bovendien veel sneller op.

3. Less is more

Maak een lijstje van spullen waarvan je overtuigd bent dat je niet zonder kunt. Of hoe je er voor kunt zorgen dat de spullen die wel in huis komen langer mee kunnen gaan. Zoals een meegroeibedje, co-sleeper of een verplaatsbaar verschoningsmatrasje in plaats van een hele nieuwe commode.

4. Lenen of delen

Heb je een zus of vriendin die ook een kleintje heeft? Overleg dan eens of je spullen kunt delen. Een babybadje bijvoorbeeld kan heel veel kinderen mee. Dus als je vriendin of zus zelf weer een kleintje krijgt geef je het gewoon weer terug. Hebben zij al die tijd ook minder opslagruimte nodig.

Eerlijk is eerlijk. Veel spulletjes op de babylijst zijn natuurlijk hartstikke handig. Maar met wat kleertjes, liefde en een beetje melk geef je je baby al een prachtige start. Vraag ook eens aan vriendinnen wat zij allemaal echt nodig hebben gehad. Geniet van alle mooie (een toegegeven soms minder mooie) ervaringen want dat is wat je je altijd zal herinneren. En niet de kleur van het hipste ledikantje.

Door Paula Nordhauzen van Ecomama

 

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *